Kлиматик

В последните години климатикът се наложи като основно средство не само за охлаждане на жилищата, а и за отопление през зимата.

Важно е да се отбележи, че градусите, до които климатикът може успешно да затопли помещението, пряко зависят от външната температура. Т.е. в режим отопление колкото по-ниска е външната температура, толкова по-малко топлина отнема климатикът от околната среда и толкова по-малко може да отдели в помещението за отопление. Обратното е валидно в същата степен – колкото по-висока е външната температура, толкова по-малко топлина климатикът може да отдели в околната среда и съответно толкова по-малко топлина може да отнеме вътре в помещението (да охлади). Може да се каже, че климатика е устройство, което транспортира топлина от едно място на друго. Така че ниските външни температури намаляват ефективността на отоплението с климатик, дори могат да спрат неговата работа и обратното много високите температури не позволяват климатика да охлажда ефективно през лятото.

Точно тук се проявява една от големите разлики в качествата на климатиците – средните класове са ефективни само до около -10°, рядко до -15°, което в студени зими може да бъде извор на голям дискомфорт и съответно недоволство. По-високите класове климатици достигат до -20°, но разбира се отново стигаме до дилемата цена/качество, защото те са и по-скъпи.

Ако сте решили да си закупите климатик, трябва да знаете следното:

  • До каква външна температура очаквате да работи ефективно
  • Каква температура желаете да постигнете в помещението
  • Обем на помещението, етаж, изолация, изложение
  • Един климатик отоплява едно помещение
  • Каква ефективност очакваме – какъв ще бъде разходът на електроенергия

Показване на 1–16 от 55 резултата

View: 25 50 All

Ние използваме "бисквитки", за да улесним използването на нашия сайт. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.